Opphever fraværsgrensen ut skoleåret. Ønsker at elevene skal være mest mulig på skolen.

Korona- og influensasmitte og økt press på fastlegene for legeerklæring er årsaken til at fraværsgrensen i videregående skole oppheves midlertidig ut skoleåret.

Kunnskapsminister Tonje Brenna orienterte om fraværsreglene i videregående skole.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

– Vi har som mål at våre elever skal være mest mulig på skolen, samtidig har vi en influensasesong på vei og fortsatt koronasmitte i samfunnet, sa kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på en hasteinnkalt pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Syke skoleelever som drar til fastlegen for å få gyldig fravær på skolen, har dessuten ført til et press på legetjenesten, ifølge Brenna.

På bakgrunn av dette har regjeringen besluttet at det gjeninnføres unntak fra fraværsregelen. Dette vil gjelde ut skoleåret.

Ble opphevet i oktober

Fraværsgrensen innebærer at elever ikke kan være borte fra skolen i mer enn 10 prosent av undervisningen i ett fag uten sykemelding fra lege.

Under pandemien innførte regjeringen et unntak fra fraværsgrensen i videregående skole. 11. oktober ble dette opphevet.

Mange har ment at dette skjedde for tidlig, og flere har den siste tiden tatt til orde for at fraværsgrensen bør midlertidig oppheves igjen, deriblant Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap), fylkesordførerne i Trøndelag og Vestland og SV.

– Det er helt avgjørende for at de får sosial tilhørighet til klassen og den faglige oppfølgingen de trenger. Men fraværsreglene gjør det vanskelig for elevene å følge smittevernrådene og samtidig være mest mulig på skolen, og derfor er det nå riktig å gjeninnføre unntaket fra fraværsgrensen, sier Brenna.

– Overtydelig krav

Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) har etterlyst nettopp dette og gleder seg over beslutningen til regjeringen.

– Jeg er glad for at ministeren lyttet til alle stemmene som ønsket dette og gjorde det eneste riktige.

Han påpeker at trykket på elevene økte og at både rektorer og opplæringsdirektøren i fylkeskommunen var overtydelig på at fraværsgrensen måtte settes til side.

– Vi støtter også at de gjør det ut skoleåret, sier Askeland.

Iver Flyum Bjørlo, fylkesleder i Elevorganisasjonen, er enig.

– Det er naturlig at denne regelen gis tilbakevirkende kraft. Og så er det veldig bra at vi får vite hvor lenge den gjelder. At de ikke bare sier «X antall måneder». Nå er elevene trygge ut skoleåret.

Han er veldig glad for beslutningen.

– For elevene fjerner dette stress og gjør det tryggere på skolen. Det gjør at man kan ha tro på at skolen vil det beste for eleven.

 Iver Flyum-Bjørlo i Elevorganisasjonen i Vestland.

Tilbakevirkende kraft

Den nye regelen har også tilbakevirkende kraft slik at det også inkluderer elever som har hatt sykefravær fra 11. oktober da fraværsgrensen ble gjeninnført. I denne mellomperioden godtas derfor ikke bare legeerklæringer for elevene som har skaffet det, men også egenmeldinger og foreldreerklæringer.

– Vi legger bak oss en periode med stor belastning på skolene våre fordi pandemien har ført til merarbeid og raske skifter i regler. Jeg er opptatt av forutsigbarhet både for elevene og skolene, sier kunnskapsministeren.

Nyheten blir tatt godt imot hos KS, som mener det er bra at regjeringen har lyttet til fylkeskommunens råd.

– Det er åpenbart fornuftig at elever som har luftveissymptomer, nå slipper å kontakte fastlege for å få dokumentasjon på gyldig fravær. Det er også rimelig at dette vil gjelde for resten av skoleåret, i lys både av usikkerhet om smittesituasjonen videre og presset på fastlegene. Samtidig vil jeg understreke at terskelen for fravær ellers heldigvis ikke er senket, sier KS-styreleder Gunn Marit Helgesen.

Publisert: