Her henter de ut bilene fra garasjeanlegget: – Har mistet tellingen

Rundt 50 av de 80 bilene som måtte taues etter brannen på Vestkanten, var hentet ut i 20-tiden.

En av bilene som ble fraktet ut av parkeringsanlegget mandag kveld.
Publisert: Publisert:

Mandag formiddag brøt det ut brann i en bil i parkeringsanlegget på kjøpesenteret Vestkanten i Loddefjord. Ni timer senere er det fortsatt full aktivitet i den delen av anlegger der brannen var.

Eierne av de 80 bilene som sto parkert der, fikk nemlig beskjed om at bilene deres ikke måtte startes. I stedet måtte de kontakte forsikringsselskapene sine, som ville organisere tauing og frakt av bilene til steder der kunne renses.

Denne lappen lå på alle bilene i parkeringsanlegget.

«Ikke start bilen»

«Ikke start bilen din, den kan bli ødelagt!!» sto det på lapper som ble lagt ut på bilene.

– Bilene som står igjen der, har i større eller mindre grad stått i et ganske røykfylt miljø. De må hentes av bilberger og bli renset. Hver enkelt bileier må bestille tauing selv via sitt forsikringsselskap, sa politiets operasjonsleder Tore-André Brakstad til BT.

Å frakte 80 biler til verksted og rengjøring, er ikke en liten logistikkoperasjon.

Da BT var på stedet i 20-tiden mandag kveld, kjørte både bergingsbiler og en biltransport av gårde med biler fra parkeringsanlegget. Fortsatt var det rundt 30 biler igjen inne i anlegget.

– Har mistet tellingen

– Alle våre biler er ute og kjører, og vi tar ut bilene fortløpende, forteller Viking-sjåføren Endre Jensen.

Han vet ikke hvor mange bergingsbiler som har deltatt i operasjonen, eller hvor mange biler de har tatt ut.

– Men det er en haug. Jeg har mistet tellingen, sier han.

På grunn av lav takhøyde må det sendes mindre tauebiler ned i underetasjen, som så drar bilene opp til innkjørselen, der de kan lastes på bergingsbilene.

Også mannskap fra Bergen Bilhjelp holdt på da BT var på stedet.

Viking var blant firmaene som satte inn alle tilgjengelige biler i arbeidet.

Sot kan gi brannlukt

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, sier at hovedgrunnen til at man ikke bør starte bilen etter å ha vært i nærheten av en brann, er faren for at sotpartikler dras inn i klimaanlegget.

– Da kan det fort sette seg i bilen, og det vil lukte brann i lang tid. Derfor er det fornuftig å få den av gårde til verksted, før det skjer ytterligere skade. De kan rense bilen og partikkelfilteret, sier han.

Voll vet ikke hvor mange av bilene som er forsikret i Gjensidige, men sier at firmaet har rundt 25 prosent markedsandel.

– Jeg vil tro at det gjenspeiler seg her. Vi har fått en del henvendelser fra kunder, sier han.

Det var denne bilen som tok fyr mandag formiddag.

– Neppe mer enn to dager

Også pressejef Ole Irgens i Tryg sier at bilene bør renses før bruk.

– Vi har hentet rundt ti biler som er forsikret hos oss. De er slept til et bilrengjøringsfirma, sier han.

– Når kan kundene få tilbake bilene sine?

– Jeg vil bli overrasket hvis det går mer enn et par dager. Men siden dette går på kaskoforsikringen, vil alle få en leiebil i mellomtiden.

– Ikke i nærheten av Sola-brannen

Både Voll og Irgens er glade for at det ser ut til å ha gått såpass bra på Vestkanten. De husker begge brannen i parkeringshuset i Sola i 2020, der flere hundre biler ble ødelagt.

– Jeg tror dette kommer dette til å gå veldig bra. Det er forholdsvis begrensede skader, sier Voll, som roser brannvesenets innsats.

Irgens sier at deres folk som har vært på stedet, melder om at mange av bilene fremstår uskadde, med kun et lite sotlag.

Også Viking-sjåføren Endre Jensen var på Sola og bidro i bergingen der.

– Det var mye større. Dette er ikke i nærheten. Da brukte vi to uker på å tømme parkeringshuset for biler. Det var fare for at bygget skulle kollapse, så bilene måtte slepes av fjernstyrte roboter ut til oss, forteller han.

Publisert: