Stor lekkasje av saltsyre fra Toro-fabrikken i Arna

– En fortvilet situasjon, sier fabrikksjef Roy Eide.

Fabrikksjef Roy Eide sier de er aller mest opptatt av å sikre miljøet rundt fabrikken.
Publisert: Publisert:

Politi og brannvesen rykket tirsdag formiddag til Toro-fabrikken i Arna etter melding om en stor lekkasje av saltsyresaltsyreEn vannliknende syre som er vanlig å bruke i blant annet næringsmiddelindustrien. Kan være etsende i konsentrerte former, ifølge Store norske leksikon..

Toro anslår selv at rundt 7000 liter saltsyre har lekket ut fra et ødelagt rør i bakken. Det skal ha seget ut i bakken rundt røret over tid.

– Det er en fortvilet situasjon. Vi ønsker bare å rydde opp etter oss. Dessverre er det et naturområde her nede, og en elv, som vi må passe på at vi ikke skader, sier fabrikksjef Roy Eide.

– Kan få uheldige konsekvenser

Saltsyre er en vannliknende syre som er vanlig å bruke i blant annet næringsmiddelindustrien, ifølge Store norske leksikon. Den kan være etsende, og dermed skadelig, hvis den er konsentrert nok.

Eide forteller at de oppdaget rørbruddet fordi det ikke kom like mye saltsyre inn i fabrikken som det pleier.

– Vi bruker saltsyre som en ingrediens i prosessen vår, til utvikling av råvare. Vi oppdaget i går at vi ikke fikk det tilsiget av saltsyre som vi ønsker. Så fant vi et brudd på et rør, sier han.

Røret ligger i grunnen, og er ikke synlig fra overflaten. De rundt 7000 literne som har lekket ut, har seget ut i bakken rundt røret.

Nødetatene utenfor Toro-fabrikken.

Gjør tester kontinuerlig

En beredskapsgruppe i Toro arbeider nå med situasjonen, i dialog med både brannvesen og marinbiologer, ifølge Eide.

– Vi jobber fortsatt med å få oversikt, men sånn som det ser ut akkurat nå, er det ikke kritisk for miljøet rundt oss.

Det samme sier Jørn Davidsen, brannvesenets innsatsleder på stedet.

– Vi gjør kontinuerlige pH-målinger, både på land og i vann, for å se at ikke eventuell fisk kan ta skade. Foreløpig har vi fått veldig positive meldinger.

Innsatsleder Jørn Davidsen i brannvesenet.

– Vi har også fått beskjed om at den naturlige laksestammen skal være ute av elven. Men det er en del yngel som må følges opp, legger han til.

Elven det er snakk om, er Storelva, også kalt Arnaelva. Det er lenge vært et populært sted for laksefiskere.

Det er lagt ut kalk på bakken og i elvekanten for å prøve å nøytralisere pH-verdien.

– Men det er fortsatt en del ukjente faktorer. Det har lekket over tid, dette her, sier han.

Ingen meldt skadet

Nødetatene ble varslet om lekkasjen klokken 08.38.

– Ingen personer skadet, ikke behov for noe evakuering pr. nå, meldte politiet innledningsvis.

Klokken 09.18 meldte politiet at lekkasjen var stanset.

Politiets innsatsleder Frank Listøl opplyste at det ikke var umiddelbar fare for mennesker eller dyr i området.

Fordi saltsyren har trukket ned i grunnen, vet ikke nødetatene akkurat hvor stort område som er berørt, ifølge Sigurd Hadeland. Han er vaktkommandør på 110-sentralen.

Brannvesenet har spylt området med vann, med mål om å tynne ut saltsyren, slik at den skal gjøre minst mulig skade.

Brannvesenet utenfor Toro-fabrikken i Arna.

Politiet skrev på X at det ikke var umiddelbar fare for området da lekkasjen ble varslet. Det var ikke vaktkommandør på 110-sentralen, Sigurd Hadeland, helt enig i.

– Potensialet for at dette kan få uheldige konsekvenser, er absolutt til stede. Det ligger blant annet en lakseelv rett ved som kan bli berørt, sier han.

– Derfor skynder vi oss langsomt med å finne den beste måten å håndtere dette på, for at det skal få minst mulig konsekvenser for miljø og helse.

Kommunikasjonssjef Kristoffer Vikebak i Orkla Foods, som eier Toro-fabrikken på Arna, sier bruddet ble oppdaget mellom klokken 15 og 16 mandag. Fabrikken startet da arbeidet med å kartlegge lekkasjen.

Brannvesenet ble kontaktet rundt klokken 09.00 tirsdag morgen. Fabrikken har gjort alt etter boken, ifølge brannvesenet.

BT RETTER: Tidligere sto det i starten av denne saken at nødetatene ble varslet mandag morgen. Det riktige er tirsdag morgen. Rettelsen ble gjort 10.01.23 klokken 14.03.

Publisert: