– Jeg er ikke noe gebursdagsmenneske

Han snuste og slurpet seg inn i TV-stuene og ble tidenes kjendisordfører. Mandag fyller Herman Friele 80 år.

Under åpningsforestillingen på Festspillene i 2022 valgte artisten Taylor Mac selvsagt Herman Friele da en publikummer skulle opp på scenen.
Publisert: Publisert:

– Jojojo, det stemmer det. Men jeg er ikke noe stort gebursdagsmenneske, altså, så vi tar det helt «low key», kan du si, medgir Friele på telefon fra utlandet.

Den velkjente blide stemmen med ivrig, løpsk tale iblandet engelske ord høres ikke like ofte i offentligheten som for 15–20 år siden, men Friele liker fortsatt å prate med folk.

– Jeg er heldig, i god fysisk form og hodet henger med. Så jeg går ikke og tenker på alderen.

Et barndomsbilde av 80-åringen.

80-årsdagen markeres i Sør-Frankrike, «der vi har et lite sted», sammen med konen Renate Hjortland, datteren og svigersønnen.

– Så skal vi ha en lunsj med venner og familie i Bergen i begynnelsen av september. Jeg skjønner jo at en såpass rund dag må markeres litt, ler han.

 Renate Hjortland  og Herman Friele på den 173. årsmiddagen i Bergen Næringsråd i 2019.

En bergensk figur

Et søk i BTs bildearkiv viser at de mange bildene av Herman Friele jr. kan fordeles i tre hovedkategorier:

1. «Kaffekongen» Friele som snuser på kaffebønner eller smaker på råkaffe, eventuelt står på berg av kaffesekker.

2. Ordfører og politiker Friele, stort sett leende og med på allverdens sprell – enten det er live barbering på scenen eller besøk av rappere, presidenter eller Gullars.

3. Privatmannen Friele, som har en tendens til å dukke opp i reportasjer om det meste som skjer i Bergen. Han er en figur i bybildet, sammen med konen Renate og hunden Bella.

Nei, men er det ikke...? Friele dukket opp midt i en HV-øvelse på Bergenhus i 2018.

Herman V

Selv om det var som ordfører han ble herostratisk berømt, var Friele et velkjent navn også før politikken.

Han er født inn i kaffehuset Friele fra 1799, som syvende generasjon og den femte Herman. På kaffehusets hjemmeside omtales han dermed som Herman V, mens avisene brukte Herman Friele jr. Allerede på 70-tallet var han hyppig benyttet som kaffeekspert. Om synet ikke var det helt store, var luktesansen berømt.

Herman Friele jr. kunne skille god og dårlig kaffe også i 1976. Fem år senere ble han direktør i kaffehuset, etter sin far Herman sr.

Alle kjente merkevaren, men det var TV-reklamene med den snusende og slurpende kaffekongen på eksotiske turer til Afrika og Brasil som gjorde Friele til kjendis i hele Norge.

Så kom sjokket: «Den skulle gravd dypt i kaffegruten, den som hadde spådd at Herman Friele jr. skulle bli Høyres ordførerkandidat. Men i går slapp bomben»,skrev BT sommeren 2002. Året etter gjorde Høyre et brakvalg.

Reklamefilmene med den alltid velkedde Friele på kaffeoppkjøpstur i Kenya, fikk stor oppmerksomhet.

– Jæklig gøy

– Det var jæklig gøy å være ordfører. En kjekk tid. Vi var et bra team, Monica Mæland og meg, minnes Friele.

Helt knirkefritt gikk likevel ikke overgangen fra næringsliv til ordførerklubben. Etter et par bystyremøter hadde BT oppslag om «Friele-tabber i bystyret». Den nye ordføreren «roter i avstemninger og bruker mye tid på dill-dall» het det. Varaordføreren måtte overta møteledelsen.

Å lede bystyremøter var krevende, synes Friele.

– Det første halvåret var virkelig krevende. Voteringen i bystyret er vanskelig, det syntes i hvert fall jeg. En ordfører bør ha sittet i bystyret og ha det under huden. Det tok meg et halvt år å få fatt på rytmen, sier Friele.

– Men Høyres nåværende ordførerkandidat Marit Warncke har heller ikke bystyreerfaring?

– Hæhæ, jeg har sagt det til henne! Men Marit er en flink dame, hun får det sikkert bedre til.

Gatekunstneren Dolk laget dette verket av gangster-Friele. Det tok hovedpersonen med godt humør.

– Litt småforbannet

Bråk ble det også rundt Bill Clintons foredrag i Grieghallen, der Friele fremsto som en PR-mann for et kommersielt arrangement. Det forstår han fortsatt lite av.

– Min jobb var å promotere Bergen. Et besøk av Clinton er sånt som krydrer hverdagen for bergensere. To tredeler av de i salen var kvinner. Han har jo en fantastisk tiltrekningskraft, sier Friele.

– Hendte det at du angret på at du hadde sagt ja til å bli ordfører?

– Ikke et sekund. Men jeg var litt småforbannet på at noen på venstresiden mente at kaffehuset dro fordeler av det. Det synes jeg var å drive strikken litt langt, og under beltestedet. Men nå det er «long time ago».

Sjelden har et ordførerkjede passet like bra. Friele stortrivdes med å representere Bergen.

Siste dagen Friele var ordfører, vant Brann seriegull – uten at han tar noen ære for det. Men feiringen på Festplassen sørget han for.

Og for fire år siden gjorde han likegodt comeback i bystyret, denne gang sammen med konen.

– Det har vært spennende å være i opposisjon i fire år. Men nå er det nok, sier han.

De siste fire årene har Friele vært menig bystyrerepresentant i opposisjon. Her stemmer han i mars-møtet i år.

Solgte familiebedriften

For ti år siden kom en ny, stor omveltning for Friele: Han solgte kaffehuset ut av familien, etter 214 år.

– Det var en beslutning vi brukte flere år på. Men den var helt riktig, og jeg er stolt av den. Kaffehuset har flere ansatte i dag enn da jeg var der. Vi la inn forutsetninger om at produksjonen og arbeidsplassene skulle forbli i Bergen, sier han i dag.

– Og merkenavnet Friele består?

– Ja, du vet – kjøper man Coca-Cola, så endrer man ikke navnet! Merkevaren var jo noe av det viktigste vi solgte.

Herman Friele og Renate Hjortland stortrives med å bo i leilighet på Nordnes, ha sommerhus i Os og et hus i Frankrike. Men her har de kjøpt boller på Evanger.

– Håper på mange gode år

Formuen fra salget er investert i eiendom, fond og investeringer i bergenske selskaper som 7 Fjell Bryggeri, hotellkjeden Citybox og billettselskapet TicketCo.

– Jeg er fortsatt på kontoret fire dager i uken og synes det er jæklig gøy. Men nytteverdien av meg var nok større før, ler Friele.

Han er styreformann i Frielegruppen, mens den 24 år yngre konen Renate er daglig leder.

– Det er en fordeling jeg er veldig fornøyd med. Renate er flink, og jeg er fortsatt med på de store beslutningene, sier han.

– Hva tenker du om de neste årene?

– Jeg håper det blir mange, mange gode år fremover. Jeg vil ikke sette et tall, men tror det blir gode år, så lenge man er heldig og har helsen i behold. Jeg har et godt liv og skikkelige barn, bonusbarn og barnebarn – da har jeg mye.

Se flere bilder av 80-årsjubilanten:

Publisert: