Helsevesenets skam

216 overdosedødsfall er det klareste beviset på at ruspolitikken trenger nytenkning.

_MG_4140c.jpg
Publisert: Publisert:
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

**De norske overdosetallene** er fremdeles en skandale. Rusavhengige kommer ikke ut av den onde sirkelen, og mange dør av overdose. Norsk ruspolitikk er mislykket, og nå trengs det vilje til nytenkning.

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mandag kom statistikken for 2014, som viser at 218 mennesker døde av overdose. Av dem døde 38 i Bergen, fire flere enn året før. Heroin er den vanligste årsaken til dødsfallene, men også andre rusmidler tar liv. Utviklingen kan forklares på flere måter, men én ting er klart: Dødsfallene er en skam for helsevesenet og norsk ruspolitikk.

Les også

Vi avfeier ikke sprøyterom

Rusavhengighet er en sykdom. Den kan forebygges, og den kan behandles. Virkemidlene finnes, og må tas i bruk.

Byrådet i Bergen, bestående av Arbeiderpartiet, KrF og Venstre, tiltrådte i høst med store ambisjoner for rusfeltet. Tallene som ble presentert i går, er for 2014, året da Nygårdsparken ble stengt av det forrige byrådet.

Det tar tid før ruspolitikken gir resultater, men det er ingen grunn til å vente.

Les også

Flere narkotikadødsfall i Bergen: - Dette er dramatisk

Satsingen på mottaks— og oppfølgingssentre (MO-sentre) fortsetter, og neste år skal det etableres et i Åsane.

Høstens byrådsskifte satte punktum for den saken som i årevis har plaget den ruspolitiske debatten i Bergen. Etter planen skal byens første sprøyterom åpne 1. september. Det er et viktig verktøy i kampen mot overdosedødsfall. På et sprøyterom kan brukerne sette sprøyter i trygge omgivelser. Om noe skulle gå galt, er medisinsk personell tilgjengelig.

Én av grunnene til at Norge er blant de europeiske landene med flest overdosedødsfall, er at heroinavhengige i stor grad setter sprøyter heller enn å røyke heroin. Risikoen for overdose av å røyke heroin er nesten lik null. Å endre den kulturen er et viktig grep for å redde liv.

Les også

Setter opp benker i narkoundergangen

Derfor er det pinlig at helse— og omsorgsminister Bent Høie (H) nekter å tillate røyking av heroin i sprøyterom. Den rødgrønne regjeringen ønsket å gjøre den endringen av sprøyteromsforskriften, men Høie satte foten ned.

Nå må han ta statistikken på alvor, og snu.

Høie fremstår som en av de mest reaksjonære politikerne på rusfeltet. Da Helse Bergen ønsket å forske på behandling med bruk av heroin, ble det stanset av statsråden. Hans begrunnelse var ideologisk, ikke faglig.

Andre land har hatt stor suksess med heroinassistert behandling, men Høie lukker både øyne og ører.

Regjeringen har lagt frem en opptrappingsplan for rusfeltet, som skal behandles av Stortinget i april. Der er det mye godt om forebygging, behandling og oppfølging.

Les også

Denne undergangen er blitt byens største åpne russcene

Men at overdosetallene holder seg stabilt høye, viser at det ikke er nok å gjøre mer av det samme. Ruspolitikken trenger et paradigmeskift, der rusavhengige ikke lenger straffes for bruk og besittelse av narkotika. De trenger medisinsk hjelp, ikke fengselsopphold.

Høie må åpne opp for heroinassistert behandling, som beviselig bedrer livssituasjonen for dem som får hjelpen. Brukerne må kunne røyke heroin på sprøyterom. Alt dette vil kunne hindre flere dødsfall, men politikere som Bent Høie holder igjen.

Hvert eneste liv som har gått tapt til narkotika, er en tragedie. At politikerne kunne ha reddet mange av dem, gjør det enda tristere.

Publisert: