Det verste er likegyldigheten

KRONIKK: Spør du noen som har hatt det vanskelig, får du ofte det samme svaret: «Det verste er likegyldigheten».

ENSOMHET: En rapport fra Røde Kors og Ipsos viser at hver tredje person i Norge mellom 8 og 19 år, det vil si 180 000 barn og unge, føler seg ensomme ofte eller av og til. FOTO: COLOURBOX
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Ungdom er den aldersgruppen som føler mest ensomhet i dagens Norge. En rapport fra Røde Kors og Ipsos viser at hver tredje person i Norge mellom 8 og 19 år, det vil si 180 000 barn og unge, føler seg ensomme ofte eller av og til. På oppdrag fra Røde Kors la Fafo frem en lignende rapport i 2009. Rapporten trakk frem både ensomhet og unges psykiske helse som to av de ti største humanitære utfordringer i Norge i dag.

Tallene bekymrer oss i Røde Kors. Samtidig er vi glade for at åpenheten rundt ensomhet, mobbing, og psykiske problemer er blitt større og at flere tør å snakke om dette. Utfordringen nå er å sikre økt satsing på psykisk helse, samt bedre samarbeid mellom alle som møter barn og unge i sin hverdag. Dersom vi skal nå det politiske målet om integrering og inkludering må alle gode krefter virke sammen.

Lytt til ungdom

I Røde Kors og NOVA sin serie «Tett på» har vi gått tett på 8 ungdommer i alderen 16–21 år, for å fange opp deres stemmer om hvordan det oppleves å bli holdt utenfor. Hovedbudskapet deres er: Lytt til ungdom, ta oss med på råd og at ingenting sårer mer enn likegyldighet.

Rapporten gir et inntrykk av hvilke utfordringer dagens ungdommer opplever, og hvordan isolasjon kan føles. Historiene deres viser at ungdommer som har hatt det vanskelig kan bli gode hjelpere for andre ungdommer som sliter. Dette er en erfaring som vi deler. Derfor må vi legge til rette for aktiviteter som bidrar til å gi ungdommer mestringsopplevelser og ledererfaring. Gjennom gatemeglingsprosjektet vårt utdanner vi for eksempel ungdom til selv å drive aktiv forebygging.

Alene i verden

Røde Kors Hordaland har 5500 frivillige, og mange av dem tilrettelegger for ulike åpne og inkluderende fritidstilbud med stor takhøyde. Vi møter daglig barn og unge, og vi vet at historiene til ungdommene i rapporten «Tett på» ikke er unike. Gjennom våre hverdagsaktiviteter i blant annet Barnas Røde Kors og Røde Kors Ungdom, samt flere ferietilbud, treffer vi mange barn og unge som føler seg alene i verden og som trenger å bli sett. Vi vet at mange av dem gruer seg til både ferier og høytider, og at sommer— og julestengte offentlige dører påvirker både trivsel og helse negativt. Derfor må barn og unge ha et tilbud hele året.

Sammen med Bergens Tidende arrangerte Hordaland Røde Kors i mai et seminar om ensomhet og mobbing blant barn og unge. Flere av representantene tok til orde for bedre nettverk og samarbeid mellom alle som jobber for og med barn og unge. Stemningen var stor for å jobbe på tvers av ulike etater, organisasjoner og institusjoner. Denne ballen ønsker vi å spille videre på og vi inviterer derfor til en oppvekstkonferanse våren 2014. ## Mobbe-app

Inntreden av sosiale medier har ikke bare endret hvordan vi kommuniserer, men også gitt nye muligheter for mobbing. Apper som Ask.fm og Spring.me gir barn og unge anledning til å sende anonyme meldinger, noe vi dessverre ser at blir utnyttet i stadig økende grad. Digital mobbing rammer ikke bare i skoletiden. Dette gjør at samspillet mellom foreldre, skole og organisasjoner blir enda viktigere. For å snu denne negative trenden trenger vi mer kunnskap. Ikke bare om hvordan barn og unge bruker sosiale medier, men også om hvordan vi sammen kan veilede dem på nettet.

Heldigvis finnes det også apper med godeintensjoner. Ved å laste ned appen Bruk Hue finner man for eksempel gode rådfor å hindre digital mobbing. For barn og unge som opplever mobbing eller andrealvorlige problemer kan også en anonym telefonhenvendelse representere førsteskritt på veien mot en løsning. Vi oppfordrer derfor alle som møter barn ogunge om å informere dem om gratis tiltak som Alarmtelefonen (tlf: 116111) ogKors på Halsen (tlf: 800 333 21).

Moralsk forpliktelse

Vi er alle moralsk forpliktet til å etterspørre de bakenforliggende årsakene når barn og unge blir desperate og utagerer, trekker seg inn i seg selv, eller gjennomgår andre brå og uventede atferdsendringer. For ungdommer som trøbler med livet kan det ha avgjørende betydning om de blir møtt med forståelse, nysgjerrighet og respekt, eller med kjeft og sanksjoner.

Politisk løft

Barns ve og vel påhviler oss alle, og den viktigste jobben gjøres i møtet mellom medmennesker. Samtidig er det viktig at politikere legger til rette for at barn får en god oppvekst. For det første må samarbeidet mellom ulike aktører bli bedre, noe som krever både nytenkning og økt grad av samhandling mellom offentlig, privat og frivillig sektor. For det andre er det behov for flere åpne, inkluderende og gratis fritidstilbud i Hordaland. Samtidig trenger vi flere lavterskeltilbud, som helsesøstre og skolepsykologer. Sist men ikke minst. så fortjener ensomhet og psykiske helse økt oppmerksomhet og et politisk løft.

Vårt håp er at barn og unge skal slippe å bli møtt med likegyldighet. Til det trenger vi både en holdningsendring og bedre samarbeid om og med alle som vokser opp i Norge i dag.

Publisert: