Megafonenes innmarsj

Har den hatske debatten om Bybanen ødelagt saklig politisk diskusjon i Bergen? Klimaet rundt ny godsterminal kan tyde på det.

ILLUSTRASJON: MARVIN HALLERAKER
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer og redaktører, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Etter bystyremøtet forrige uke virket byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) litt matt. Flertallet hadde gitt sin innstilling til høringsrunden om en av de aller største utbyggingssaker i vår tid: En ny godsterminal bør plasseres i Hordnesskogen.Byrådets forslag fikk flertall, men likevel var Schjelderup oppgitt.

Spesielt over debatten på Facebook, som er blitt vår tids brøleplass. «Jeg har forsøkt å delta i debatten på sosiale medier på en saklig og opplysende måte. (…) Men når det ender opp med personangrep, da melder jeg meg ut», sa Schjelderup til BA.

Her sender han ut et trist, men skummelt signal. Hvis heller ikke byrådslederen orker delta i debatten om en så viktig sak, hvem skal da ta støyten?

Det er selvfølgelig ikke påkrevd at politikere svarer på alle merkverdige påstander og hatske utfall på interessegrupper på Facebook. Men ved å bakke ut av diskusjonene med Hordnesskogens venner, oppfyller dessverre byrådslederen ønskene til de verste agitatorene.

De vil automatisk se på det som en seier. Altså, at utskjelling og drittslenging har ønsket effekt. Å jage en byrådsleder av banen, oppleves sikkert som frydefullt.

Derfor skulle jeg ønske at Harald Schjelderup ble stående i skitstormen, uansett hvor ubehagelig det er. Hvis alle med saklige og faktabaserte argumenter gir seg, vinner mobben. For samfunnsdebatt og deltakelse i demokratiet er det illevarslende.

  • Fylket og kommunen uenig: Høyre tror godset havner i Arna uansett.
    At folkeskikken ikke har nådd Facebook, er ikke noe særbergensk fenomen. Det ligger i mediets natur, at selv godt voksne mennesker under fullt navn skriver av seg sin aggresjon i ord og vendinger de aldri ville ha brukt ansikt til ansikt.

Det er likevel noe giftig over de nye debattene i Bergen. Her foreligger naturligvis ingen forskning. Men etter å ha studert Facebook-gruppene til Hordnesskogens venner, Opp for Arnaog Mot godsterminal på Haukås, er det et par trekk som er påfallende:

Debatten er grovest og mest ubehagelig i Hordnes-leiren. Og tonen minner mye om debatten slik vi kjenner den fra historien om Bybanen.

For all del, de fleste deltakerne på forumet er normalt engasjerte, saklige og anstendige. Grunnen til at Hordnes-forsvarerne er mest høylytt, er kanskje at de satt med dårligst kort i prosessen. Det er tøft å takle det at politikerne vil plassere en godsterminal midt i skogen i Fana.

Problemet for Hordnesskogens venner på Facebook er at innleggene med grov mistenkeliggjøring, harselering og utskjelling får mest oppmerksomhet. Og som derfor også overdøver gruppens beste argumenter, paradoksalt nok. Det styrker ikke akkurat sympatien for saken deres.

  • Høyres Robert Monsen: — Politisk selvmord å flytte godsterminalen til Fana.
    La oss ta noen eksempler. Her er en uvennlig hilsen til en Venstre-politiker: Kan noen spørre ham om det er (litt) viktig for ham hva velgerne mener også? (men vær forsiktig så han ikke skvulper latten utover finskoene sine i ren, tøyse-grønn forargelse).

Her er en beskjed til en annen politiker: «Det er verdt å merke seg at Øystein Hassel er nestleder i Fana Arbeiderparti. Lykke til med neste valg, det skal være meg en sann glede å jobbe aktivt for å minne samtlige Fana-boere på sviket dere nå gjør ovenfor egen bydel!»

Og en til politikere generelt: «Dessuten er de en gjeng arrogante drittsekker, som lider av og er voldsomt angrepet av omtalte MAKTSYKE!!!»

Trusler og harde ord, der altså. Som neppe gjør det enklere for ungdommer som har lyst til å satse på lokalpolitikk i Fana de neste årene.

Hordnes-vennenes forsøk på å innta en offerrolle er usedvanlig lite vellykket. Spesielt ille er at enkelte sammenligner seg med Utøya-ofrene og palestinerne.

Følgende kunne man lese på Arbeiderpartiet i Bergens Facebook-gruppe her forleden: «Hordnesskogen er vårt Utøya! Ville dere jevnet Utøya med jorden for å bygge et industriområde med godsterminal?». Utsagnet er fryktelig umusikalsk, og må fremstå som krenkende for alle som er berørt av den forferdelige terroren for fem år siden.

En video med bilde av en palestinsk jente som får huset sitt ødelagt, falt heller ikke i god jord. At debattanter i Bergens mest velstående bydel sidestiller seg med undertrykte, fattige og dypt diskriminerte folkegrupper i Midtøsten, er nokså spesielt. Aksjonsledelsen har klokelig nok beklaget videoen i ettertid.

Nivået i godsterminal-debatten minner av og til om tilstanden da Bybanen kom til Bergen. Prosjektet var omgitt av en ubegripelig hatsk debatt, der mistenkeliggjøring, aggresjon og utskjelling kjapt ble en del av ordskiftet.

Problemet er at lavnivå-debatten fremdeles pågår, seks år etter at Bybanen offisielt ble åpnet. Dermed har den fæle ordbruken fått alt for godt fotfeste.

  • Gikk du glipp av ukens debatter? Her er de tre største.
    At folk bryr seg om nærmiljø og utvikling, er en glimrende egenskap, som skaper tilhørighet og politisk engasjement – og demokratisk deltakelse.

Desto tristere er det dersom folk blir støtt, truet eller mobbet ut av diskusjonene. Støyen fra bergensk debatt trenger den jevne lyden av kunnskap, fakta og saklige argumenter, mer enn noen gang. Derfor er det så viktig at Harald Schjelderup og alle andre politikere rister av seg støv og møkk fra Facebook, og står stødig i debattene.

Klokskap lønner seg alltid, i det lange løp.

En liten fotnote til slutt her:

Hver gang vi i BT skriver kommentarer om betente Bergens-saker, kommer det anklager på Facebook og i diverse kommentarfelt. Så for å møte de vanligste og mest eksotiske påstandene, her er noen tilleggsopplysninger:

Nei, jeg er ikke kommunist eller ytre venstresosialist. Nei, jeg er ikke kjøpt og betalt av Arbeiderpartiet eller biljard- og drikkekompis med Harald Schjelderup. Nei, jeg har ingen økonomiske interesser i Arna, på Haukås eller på Hordnes, og kan derfor heller ikke kalles korrupt.

Nei, det er ikke arrogant, skittent, syndig, lavpannet eller infantilt å mene noe annet enn deg om en stor og viktig sak. Det er faktisk helt normalt.

Publisert: