Guttene holder seg unna helsestasjonene

Skal vi endre menns forhold til helsevesenet, bør man begynne med ungdommene.

Hvis gutter lærer seg å søke hjelp, kan de få bedre helse som voksne menn, mener Magnus Hofbauer (til h.) og Audun Brendbekken, som selv er legevikarer ved Helsestasjon for ungdom.
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Vi vil fokusere på noe alvorlig. Menn dør tidligere enn kvinner, og oftere på grunn av kreft, ulykker, hjertesykdom og selvmord – hovedårsakene til for tidlig død i Norge. Hvis menn hadde gått oftere til legen, kunne færre av dem blitt syke og dødd for tidlig.

Vi vet at mange menn vegrer seg for å oppsøke helsetjenester – også hjelp for psykiske problemer. Selvmord er i dag den fremste dødsårsaken blant gutter 10–29 år. Hvorfor oppleves det ikke som mer naturlig for dem å ta kontakt med helsevesenet?

Menn beskrives ofte som sterke og selvstendige, som skal klare seg uten hjelp fra andre. Vi ser med bekymring på idealiseringen av mannen som ikke har behov for støtte og hjelp før det virkelig smeller. Vi tror at slike rådende mannsidealer har klare og alvorlige effekter for helsen til menn.

Vi har begge jobbet på Helsestasjon for ungdom – et viktig lavterskeltilbud der ungdom og unge voksne kan få hjelp med både kroppslige og psykiske helseplager. Vi har sett med våre egne øyne at guttene er fraværende her. Kun én av ti gutter besøker Helsestasjon for ungdom innen slutten av videregående, mens hver tredje jente gjør det samme.

Hva kan dette handle om? Vi vet at flere menn kjenner på et press om å være sterk, uavhengig og uredd. Ingen ønsker et samfunn hvor menn skal føle skam og skyld for å be om hjelp. Skam skal selvfølgelig ikke komme i veien for å søke nødvendig helsehjelp!

Bergen har forsøkt med egen guttekø på helsestasjonen.

Vi vet at gutter allerede i ungdommen lar være å søke helsehjelp. Hvis flere gutter besøker helsestasjoner for ungdom, kan de lære at det både er enkelt og godt å få hjelp. Slik kan Helsestasjon for ungdom ha dobbel gevinst. Vi kan både hjelpe gutta her og nå, og vi kan bidra til at menn i fremtiden blir flinkere til å oppsøke helsevesenet.

Så hvordan kan vi få flere gutter til helsestasjonen? Her er det nok ingen raske løsninger, men behov for et langvarig og helhetlig arbeid. Oslo opprettet en egen helsestasjon for gutter. I Bergen sentrum har man forsøkt med egen guttekø på helsestasjonen. Foreldre og lærere bør snakke med ungdom om helsestasjonene og ufarliggjøre besøk.

Helsedirektoratet anbefaler å ansette mer mannlig personell – men dette er enklere sagt enn gjort, da færre leger er menn og det mangler helsepersonell overalt. Vi har selv sett at det er fint for gutter på helsestasjonen å få snakke med oss fordi vi er menn.

Vi er spente på hva Mannsutvalget kommer frem til – og håper de ser på mulighetene for å satse på Helsestasjoner for ungdom! Slik tilbudet er i dag, fungerer det ikke for gutter.

Publisert: