Når ble stripping en frihetskamp?

Å få lov til å tjene penger på å selge alkohol er ingen menneskerett, skriver Øystein Hassel (Ap).

MOT STRIPPING: Aps Øystein Hassel mener hensynet til menneskekroppens ukrenkelighet er viktigere enn strippekunders kjøpefrihet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Onsdag vil et stort flertall i bystyret vedta Ap, KrF og SVs forslag om at det ikke skal gis skjenkebevilling til steder som driver med stripping eller toppløsservering.

Heller enn en diskusjon om hvordan vi ønsker at byen vår skal være, har debatten handlet om næringspolitikk og hver bergensers rett til å betale kvinner for å kle av seg. Det er smått absurd.

Å få lov til å tjene penger på å selge alkohol er ingen menneskerett, men noe en tildeles av kommunen på bakgrunn av en skjønnsmessig vurdering.

Alkoholloven er med hensikt laget slik at folkevalgte representanter skal ha et vidt spillerom til å avgjøre hvilke skjenkesteder en ønsker i sin kommune. Vi må ikke bli helt redde for å utøve politikk.

Det er ingen overraskelse at BT er kritiske til forslaget på lederplass. BT skal tross alt være en «liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis», og lederskribenten gjør et hederlig forsøk på å være prinsipiell.

Samtidig må ikke ideologiske skylapper skygge helt for sidesynet i liberalernes høyborg heller. Er det viktigere å forsvare enkeltmenneskets rett til å tjene penger på nakne kvinner, enn å være prinsipiell i møte med en kvinnediskriminerende praksis?

For oss handler dette om hvordan vi ønsker at Bergen skal fremstå og hvilke verdier byen skal bygges på. Vi vil at Bergen skal gå foran i kampen for likestilling og mot diskriminering. Vi mener strippeklubber sender helt feile signaler til byens ungdom om forholdet mellom alkohol, kjønn og kropp.

  • Her kan du lese hvorfor Geir Carlsen bestemte seg for å satse på striptease

Stripping er uforenlig med våre prinsipper om et anstendig kvinnesyn og menneskekroppens ukrenkelighet. Dette hensynet er viktigere for oss enn strippekundenes kjøpefrihet.

Pressen har tidligere avslørt at After Dark, den gang kjent som Dreams Showbar, henter inn kvinnelige strippere fra blant annet Øst-Europa, som utenom arbeidstid ikke kan bevege seg fritt utenfor sin bevoktede leilighet.

På klubbens nettsider kan du leie med deg en kvinne hjem for å bruke henne som et seksualisert spisebord med sushi på. Vi vil ikke legge til rette for at disse «tjenestene» blir mer lukrative ved at de får kommunal velsignelse til å tjene penger på alkoholsalg.

På samme måte som After Dark har lov til å drive med stripping i sine lokaler, er bystyret i sin fulle rett til å innskjerpe skjenkereglementet fordi vi rett og slett ikke ønsker å legge til rette for salg av kvinnekroppen i Bergen by.

Det er interessant at få såkalte liberalere kommer med liknende protester når det samme politiske handlingsrommet brukes til å nekte MC-klubber skjenkebevilling. Til tross for at motorsykler er like lovlige som stripping.

Retten til å bruke andre menneskers nakne kropper til kommersielle hensyn er ikke vår frihetskamp. Vi står heller opp for et kvinnesyn som er 2016 verdig.

Publisert: