Fem ting du ikke bør si til en kvinne

Og ett ekstratips: Unngå tilbakemelding om utringning. Emnet er sensitivt, selv for kvinner.

Publisert: Publisert:

«Oj, flott kjole!» Sjefen kommenterte antrekket til en kvinnelig medarbeider som kom inn i rommet. Vi skulle på middag med jobben og flere av oss var samlet til en drink først.

Så tenkte han seg om et sekund før han spurte: «Var det greit at jeg sa det?»

«Absolutt! Tusen takk!», svarte kollegaen fornøyd.

Jeg har merket meg at en del menn gjør akkurat det. De gir et kompliment, og så spør de etterpå om det de sa var ok, om det var innenfor. Ingenting galt med det. Disse mennene viser at de er opptatt av å forstå de sosiale kodene. De vil være hyggelige, men samtidig forsikre seg om at de ikke tråkker over mannsgris-grensen.

Jeg er verken psykolog eller antropolog, men jeg er kvinne, har levd 42 år og her er et knippe råd til menn om hvor grensen går, basert på min helt personlige erfaring.

Og jeg vil understreke at rådene ikke omfatter hvordan du snakker til kjæresten din, eller en du prøver å få på kroken. Du må selv finne ut av hvor nusse-musse-mykt-og-sexy-grensen går. Mitt generelle råd i denne sammenhengen er bare: Du kommer langt med varme, humor og respekt.

Men altså, tilbake til rådene for dialog mellom mann og kvinne som slett ikke har noe hett på gang. Jeg krydrer med eksempler fra mitt eget liv for bedre forståelse.

Eksempel 1: «Når du sitter i den stillingen ser det ut som du er gravid.»

Nei, nei, nei. Av alle spørsmål du ikke bør stille, er dette selve moderskipet. Ikke spør om graviditet! Selv ikke om det ser ut som vannet skal fosse og hun skal føde tvillinger hvert øyeblikk. En ting er at du kommenterer kroppsformen. Minst like kritisk er det at spørsmålet kan treffe noen av en kvinnes ømmeste punkter mentalt også. Kvinner som ikke er gravide hater dette spørsmålet. Og du vil hate deg selv hvis du stiller det til en som slett ikke venter barn. Ikke prøv deg på varianter av spørsmålet heller. De gjennomskues.

Eksempel 2: «Neimen, har du tatt på deg en gardin i dag?»

En slik kommentar skaper gjerne latter og god stemning i øyeblikket, men den skaper også usikkerhet. Og omslagskjolen med det fargerike mønsteret havner bakerst i skapet. Hold kommentarene til klesplagg du synes er fine. Ekstratips: Unngå tilbakemelding om utringning. Emnet er sensitivt, selv for kvinner.

Kjole.jpg

Eksempel 3: «Du har egentlig en ganske fin rumpe.»Kroppsdeler er krevende samtaleemner. Om du så omtaler stortåen, kan det faktisk oppfattes som et fremstøt. Og hva betyr egentlig, egentlig? Men «Du er fin på håret. Har du klippet deg?» er bra. Jeg vet ikke helt hvorfor. Mulig grensen går akkurat mellom levende og dødt vev. Generelle kommentarer som «Du ser godt ut» eller «Du er så brun og fin», er også hyggelig. Samtalen flyter veldig naturlig hvis disse følges oppe med: «Har du vært på ferie?»

Eksempel 4: «Du var sikkert pen da du var ung.»

Taxisjåføren mente det trolig som et kompliment, men det er vanskelig å se hvor det positive i setningen skulle ligge. Her er min indignerte analyse: «Du er ikke ung, og du er ikke pen. I hvert fall ikke nå lenger.» Hvis du vil si noe fint, så tenk over om det du sier virkelig er et kompliment.

Kommunikasjon er vanskelig, og vi skal alle snuble i livets dialog. Igjen og igjen. Det meste vi sier blir heldigvis glemt, og vi kan trøste oss med at noen som regel har sagt noe verre. Uttalelsene er sjelden så uforglemmelige som denne fra en gjest i en rund dag. Jeg reiste meg for å si noen ord til jubilanten. Jeg tok akkurat en pustepause da jeg hørte fra karen litt på skrå foran meg:

Eksempel 5: «Er det moren hans som holder tale nå?»

Jeg holdt tale til min seks år eldre bror.

Publisert: