Ti tips til konfirmanten

Jeg har prøvd å oppdra fire barn. Denne helgen blir den yngste av dem konfirmert. Hun får følgende gode råd med på veien.

KONFIRMASJON: Dette er en av årets store konfirmasjonshelger. BTs Christian Nome Lepsøe har ti råd til konfirmantene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Kjære konfirmant!

I dag går du inn i de voksnes rekker. Du blir ikke myndig, du har ikke engang lov til å kjøre moped, ha sex eller kjøpe snus, men fra gammelt av er konfirmasjonen starten på overgangen til voksenlivet. Nå forventer vi at du rydder av bordet, støvsuger rommet ditt og legger sammen klærne dine selv. Vi forventer at du spiser maten som blir servert, at du sitter ved bordet til alle er ferdig å spise, at du er høflig og veloppdragen.

Nå forventer vi at du oppfører deg som oss.

Men, vent litt: Du skal ikke oppføre deg som en hvilken som helst voksen. Du må prøve å vise folkeskikk. Det klarer dessverre ikke alle voksne. Mange av oss oppfører seg som idioter, vi ser det bare ikke selv.

Jeg vil ikke at du skal bli et nettroll, en som skjeller ut medmennesker for bagateller.

Jeg vil ikke at du skal bli en som jatter med når noen snakker til deg, for så å baksnakke dem når de snur ryggen til.

Jeg vil at du skal bli et tolerant medmenneske, en som prøver å forstå og hjelpe.

Derfor har jeg laget ti tips til deg, ti tips som hjelper deg til å vise god folkeskikk. Følger du disse, vil det gå deg godt.

Les også

Les også: Nyttårskvelden vi aldri glemmer

1. Selv om mange voksne oppfører seg som idioter og skjeller hverandre ut i kommentarfeltene, trenger ikke du gjøre det.

2. Selv om noen voksne er skeptiske til alle innvandrere, trenger ikke du være det.

3. Selv om mange voksne er fullstendig ukritiske og sprer falske nyheter på nettet som sannheter, trenger ikke du gjøre det.

4. Selv om mange voksne er mer opptatt av mobilen sin enn å snakke med andre, trenger ikke du være det.

5. Selv om ansvarlige politikere trakasserer hverandre og sender stygge, anonyme meldinger til hverandre, trenger ikke du gjøre det.

6. Selv om du ser voksne skjelle ut dommeren på Stadion eller roper «grav han ned» når motstanderen ligger skadet, trenger ikke du gjøre det.

7. Prøv heller å lære av de voksne som fremsnakker andre. De som er inkluderende og viser folkeskikk – både i kommentarfeltene og i det virkelige liv.

8. Hvis du ser at en i klassen føler seg utenfor, kan du spørre hvordan hun har det og om dere skal finne på noe sammen.

9. Hvis du ser at noen mobber eller blir mobbet, skal du vite at det din plikt å gi beskjed til noen ansvarlige.

10. Du må tørre å si det samme til en person ansikt til ansikt, som du skriver på sosiale medier. Hvis ikke, kan du holde det for deg selv.

Men dette er egentlig ikke så vanskelig. Hvis du oppfører deg mot folk sånn som du vil at folk skal oppføre seg mot deg, går det som regel veldig fint. Da er du et godt medmenneske.

Lykke til, og gratulerer med dagen!

Publisert: