– Jeg er så utrolig stolt av dem, de er ekte helter!

Her får de en overraskelse.

Endelig kan de slippe jubelen løs.

Dette er vinnerne av Bergens Beste.

Publisert: Publisert:

I hele sommer har Bergens Tidendes lesere kunne stemme frem hvem som er Bergens Beste hverdagshelt og gründer, hva som er byens beste pizza, kafé og gatekunst – og hvor vi finner det beste treningssenteret og nabolaget.

Engasjementet har vært stort, og her kan du lese hvem som har vunnet i de ulike kategoriene. Se alle reaksjonene i videoen nederst.





Frivilligkorpset på Haukeland

– Jeg er så utrolig stolt av dem, de er ekte helter, sier frivilligkoordinator Mona Vindenes.

Frivilligkorpset på Haukeland er stemt frem som Bergens Beste hverdagshelt. Gjengen i de røde jakkene tar imot pasienter med et smil, hjelper folk og viser vei til rett avdeling.

Vindenes forteller at engasjementet har vært stort på Haukeland, både hos ansatte og pasienter.

– Prisen er en anerkjennelse som viser at vi oppnår det vi strekker oss etter. Våre frivillige yter en ekstraservice som betyr noe for folk som kommer til sykehuset, og det er akkurat slik vi ønsker å være, sier hun.

Vindenes har tårer i øynene. Hun sier at det å bli nominert, og deretter en av fem finalister – kjentes som en seier i seg selv. At de nå har vunnet, blir nesten litt i meste laget.

– Nå er det en eksplosjon i glede. Jeg tror jeg må bake mye kake fremover, sier hun.

Også sykehusdirektøren er på plass for å si noen fine ord.

– De gir merverdi både til pasientene og de ansatte, og de bidrar til en flott profil utad for sykehuset, sier Eivind Hansen.

«Man blir bare glad av denne fantastiske servicen, det kunne fort blitt litt kaos uten dem».




Ambrosia

– Dette betyr veldig mye, vi var jo superglade bare for å være nominert. Vi er så takknemlige for at det er så mange som har heiet på oss, og stemt på oss. Dette er sånt som bidrar til at vi fortsetter, sier innehaver Anette Sunde.

Café Ambrosia ligger i den gamle trikkekiosken på Minde, og drives av Sunde og samboer Sondre Haug.

Sunde forteller at de har vært nære ved å stenge noen ganger, men enorm støtte fra naboer har hjulpet dem gjennom tøffe tider.

– Men nå skulle vi kanskje ha stengt for å dra hjem og feire, sier hun og ler.

På spørsmål om hvorfor hun tror at akkurat de vant, er hun ikke i tvil:

– Sondre er byens beste baker! Selv om det er mange som er gode på boller, så mener jeg at vi har de beste – de er perfekte!

Hun er nettopp tilbake fra permisjon med yngstemann, og hun bobler over av entusiasme og gode ideer. De har akkurat fått tillatelse til å benytte seg av den gamle trikken, og der skal kunder få sitte og nyte god mat, den kan leies ut på kveldstid – og de planlegger mindre konserter.

I tillegg starter de opp med filmvisning og afternoon tea utover høsten.

«Ambrosia er en perle i nabolaget med god kaffe, godt bakverk, nydelig pai, hyggelige ansatte og en koselig uteservering».




Spenst Nesttun

– Dette betyr veldig mye for oss, sier Marit Rørbakken, senterleder og instruktør ved Spenst Nesttun.

Hun overraskes midt i en time, og får budskapet om at de er stemt frem som Bergens Beste treningssenter til stor applaus fra medlemmene.

– Vi har de rette folkene på det rette stedet. De bryr seg, og de ser menneskene, sier hun.

Senterlederen er tydelig både overveldet og rørt. At så mange har engasjert seg og stemt på dem, setter hun stor pris på.

– Motivasjon til å trene kommer av mestring. Vi ønsker at folk skal gå hjem herfra med en god følelse, så vi prøver å gi det lille ekstra hele tiden for å skape samhold.

Rørbakken forteller at det handler om å gjøre folk trygge, og om å gi dem en tilhørighet slik at de har lyst til å komme igjen.

Hun sier at det ofte handler om noe så enkelt som å si hei, noe de også oppfordrer medlemmene til å gjøre seg imellom. De vil at det skal knyttes bånd, og dersom noen ikke har vært der på en stund – skal de ikke se bort fra at de får en telefon med spørsmål om de ikke har lyst til å komme innom igjen.

«Fantastisk trivelig senter med instruktører som virkelig bryr seg – et treningssenter med sjel!»




Hoggorm

– Vant vi? Yes, utbryter kjøkkensjef Lars Brun Halvorsen, og løfter opp bukett og plakett for å vise det frem til dem på kjøkkenet.

Bergenserne har kunnet stemme frem sin favoritt-pizza gjennom sommeren, og Hoggorm stakk av med seieren – og kan dermed smykke seg med å servere Bergens Beste pizza.

– Det er absolutt noe av det gøyeste at det er publikum som har stemt oss frem. Det har vært litt harde år rundt pandemien, men vi har opplevd god støtte – og hele tiden hatt mer å gjøre enn vi fryktet, sier Halvorsen.

– Alle liker pizza, og alle har sykt mye meninger om det, så det er en kategori det er veldig gøy å vinne, sier Annette Tveit, som driver Hoggorm.

Med datteren Solveig Tveit-Haatuft (2) på armen, forteller hun ivrig hvordan hun trumfet gjennom at de skal ha pizza med ananas også. Og selv om ikke alle var enige i starten, er det blitt suksess. De hevder til og med at de har klart å overbevise mange bergensere til å spise ananas på pizzaen.

– Men her er det skikkelig ananas, som er både syltet og grillet, understreker kjøkkensjefen.

«Spennende, nyskapende smakskombinasjoner som skiller seg fra de hundre andre pizzastedene i byen!»




Hanne Wollan og Andrea Nordvik

– Det har virkelig stormet rundt oss, men dette viser jo at det vi har stått i har vært verdt det. At dette er et konsept det settes pris på, og det er vi veldig takknemlige for, sier Andrea Nordvik.

For et år siden ble bruktbutikken Loppeliten stengt av politiet. Ifølge Brukthandelloven må nemlig bruktbutikker ha varene liggende i 14 dager før de kan selges, dette for å begrense og forhindre omsetning av stjålne varer. Loven har vært foreslått endret flere ganger, og etter å ha holdt stengt en stund, fikk Nordvik og Hanne Wollan medhold – og kunne åpne dørene igjen.

De to gründerne sier at de er veldig rørt nå. Det har vært et tøft år, men de vant frem – og nå har de også vunnet Bergens Beste.

– Hvem er alle disse menneskene som har stemt på oss, undrer de.

Konseptet beskrives som «genialt» av kundene. Hos dem kan man nemlig leie hylleplass og stille ut barneklær man vil selge. De ansatte tar seg av selve salgsjobben i bytte mot 19 prosent av fortjenesten.

Når Bergens Tidende møter dem, har de allerede solgt for 750.000 kroner i august, og ennå gjenstår det nesten to uker av måneden.

De mener det beviser at det er et behov for konseptet, og valgte derfor å starte enda en butikk. Den er plassert i Sandnes, og solgte for 140.000 kroner på åpningsdagen. Snart åpner de en tredje butikk.

«De har tatt byens barneforeldre med storm og har slått sine egne salgs- og besøksrekorder gang på gang!»




Sydnes

– Nei, nå ble jeg helt satt ut, jeg trodde ikke vi skulle bli kåret til noe nå, utbryter Torill Hesjedal Hartwig, når BT overrasker henne med den gledelige nyheten at Sydnes er stemt frem som Bergens Beste nabolag.

– Er dette et bra sted å bo?

– Bare se rundt deg her, sier hun med et smil, og løfter både plakett og bukett i været – til stor jubel fra alle rundt henne.

Gaten er fylt med barn og voksne, og en god gjeng som er ute for å ha gategym. Det har vært arrangert to–tre ganger i uken siden pandemien, uansett vær.

Hesjedal Hartwig er leder for Sydnes vel, og forteller ivrig at det ikke er lenge siden Dragefestivalen, og snart skal de arrangeres høstfest.

– Folk er glade i, og stolte av nabolaget. Konkurransen er noe som har engasjert stort, så dette betyr mye for alle – og vi synes jo det er veldig fortjent at vi vinner. Dette var stas, sier hun.

– Her er en miks av folk i alle livsfaser, og her er mye engasjement, sier hun.

«Sydnes er et fantastisk nabolag hvor naboer hjelper hverandre og alltid har tid til å slå av en prat!»




Awakening av AFK

Kunstverket «Awakening» ble satt opp av AFK under Smørsbroen i 2016, men ble raskt fjernet. Selv om man ikke lenger kan se det, er det likevel stemt frem til Bergens Beste gatekunst. Som gatekunstnere flest, er også AFK anonym.

– Dette er en kjempestor overraskelse! Det er så mye god gatekunst i Bergen, så jeg er veldig ydmyk og takknemlig, sier kunstneren selv.

Han tror Dolk har vært en viktig inspirasjon for mange, og dermed en av årsakene til at man finner mye bra gatekunst i byen. At Bergens Beste også kårer gatekunst, tror han er med på å skape engasjement mellom gatekunsten og publikum.

Kunstnerens tanke med «Awakening» er at man må se utenfor de vanlige rammene, forsøke å se verden bak fasaden. Han forteller at han kan lage ting kun for gøy også, men at det oftest er med budskap. Noen tolker kunsten hans akkurat slik han har tenkt, andre ser noe helt annet.

AFK setter ikke bare opp ting utendørs, og kunstneren er kanskje akkurat nå den største stjernen på gatekunsthimmelen i Bergen, og hans råd til unge kunstnere er å finne ut hva som er viktig for dem, hva man vil si – og så hvordan man vil si det.

– Gatekunsten handler ikke alltid om hvordan det ser ut, men om tanken bak.

AFK jobber for tiden med en stor soloutstilling, men nøyaktig når det blir er ikke klart ennå.

«Afk er i egen klasse!»

Se alle vinnernes reaksjoner her:

Publisert: